Ga naar de bovenkant van de pagina

Emmi Pikler

Stichting Nederland

 • Foto bij Beste (aanstaande) ouder en grootouder,
 • Foto bij Beste (aanstaande) ouder en grootouder,
 • Foto bij Beste (aanstaande) ouder en grootouder,

Beste (aanstaande) ouder en grootouder,

Je bent waarschijnlijk met een speciale vraag of wens op deze pagina aangekomen.
Hoewel onze inspiratiebron, kinderarts Emmi Pikler, veel praktische adviezen heeft, geven we op deze site geen ‘recepten’ over opvoeden, omdat ieder kind en iedere ouder uniek is.
We nodigen je uit om met de kennis en ervaringen van Pikler meer te kijken naar je kind voordat je gaat handelen.

Onze Pikler® pedagogen hebben een aanbod waarmee ze jouw ouderschap kunnen vereenvoudigen en versterken.

 • SpeelRuimte   Begeleide ouder/kind groepen tussen 4 en 24 mnd.
 • Thuisbegeleiding
  Individuele begeleiding van ouders en kind ( 0- 30 mnd.)
  Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen unieke manier. Als dat in de thuissituatie tot vragen leidt, biedt begeleiding aan huis een mogelijke oplossing.
  Samen met de Pikler® Pedagoog kijk je bijvoorbeeld naar de motorische ontwikkeling en welk speelgoed passend is. Of zijn er vragen over eten, slapen, verschonen of grenzen stellen?
  Door samen te reflecteren op de bestaande situatie, ontstaan nieuwe inzichten die vaak ter plekke kunnen worden uitgeprobeerd
 • Cursus voor aanstaande ouders
 • Opleiding tot Piker® Pedagoog
  Deze driejarige opleiding is met name bedoeld voor professionals die met jonge kinderen en hun ouders werken.
  Soms is een ouder zo enthousiast over de ervaringen met SpeelRuimte, dat hij/zij zelf de Pikler® Opleiding wil gaan volgen.
  Tijdens een intake gesprek wordt dan gekeken of deze opleiding een goede keuze is.

PDF BestandFolder - Opleiding tot Pikler Pedagoog.pdf

Ervaringen van ouders

verder lezen...

Ik vond het boek 'De visie van Emmi Pikler' erg instructief. Mijn vrouw las het ook en paste de volgende morgen een en ander toe op de commode en ... tot haar verbazing was het aankleden geen worsteling meer ...Dat vind ik zo bijzonder aan de ideeën van Pikler, het is zo door en door waar en zo voor de hand liggend, dat je niet snapt dat je eraan voorbij kunt gaan.

Borg, vader van Esme, 14 mnd.

Met een dochter van bijna drie jaar en een tweeling van 10 maanden plus een halve baan heb ik het super druk. Ik had de hele dag het schuldige gevoel dat ik tekort schoot in het geven van aandacht. Dat is dankzij de praktische raadgevingen die ik kreeg in een Pikler cursus een stuk verbeterd. Ik gebruik nu de individuele verzorgingsmomenten om er helemaal te zijn voor mijn kinderen. Dit werkt ook goed voor mijn oudste dochter. Zij weet nu wanneer ik er 100% voor haar ben en wanneer het de tijd is voor haar broertjes.
Het vele praten met de baby's op de commode was eerst wel even wennen, maar je ziet dat ze er rustig van worden en zowel zij als ik genieten van deze één op één momenten.

Sascha, moeder van Els, 3 jaar en een tweeling van 10 mnd.

Toen Bas geboren werd besloot ik om een jaar te stoppen met werken en het eerste jaar er helemaal voor hem te zijn. De eerste maanden was het echt genieten zo samen met hem. Hij dronk goed en sliep goed. Toen hij 6 maanden was begon ik me wat zorgen te maken want hij wilde eigenlijk alleen maar bij mij zijn. Had ik hem teveel verwend? In die tijd zag ik bij een vriendin de video 'Vrij Bewegen'. Daarop zag ik hoe geweldig kinderen bewegen die op hun rug worden neergelegd en tijd voor zichzelf krijgen om te bewegen en te spelen. Met ondersteuning van mijn man heb ik Bas terug gelegd op zijn rug (hij zat altijd op schoot of in wipper). Dat was wel een paar dagen wennen met wat huilen. Maar nu heb ik een heel vrolijk kind dat uit zichzelf is gaan rollen en langere tijd voor zichzelf kan spelen met dat grappige speelmateriaal wat ik ook op die Pikler film had gezien. Een echte aanrader!

Charlotte, moeder van Bas, 9 mnd.

Ik kwam naar 'SpeelRuimte' toen Trevor 19 maanden oud was. Ik was gewend hem heel veel ruimte te geven en hem zelf zijn grenzen te laten zoeken. Ik leerde heel snel dat hij in feite vroeg om duidelijke grenzen en dat het heel goed mogelijk was hem die op een respectvolle manier duidelijk te maken. Hij reageerde er heel goed op en zocht onmiddellijk meer contact. Ik voel dat ik nu op een heel natuurlijke manier met hem kan communiceren en grenzen kan aangeven en ben daar dankbaar voor. Hij geniet van onze tijd in 'SpeelRuimte', van het feit dat ik er ben en naar hem kijk en zonder dat hij er iets anders hoeft te doen dan geconcentreerd spelen en daar geniet ik weer van.

Louise, moeder van Trevor, 22 mnd.

Op het kinderdagverblijf vroegen ze mij of ik voor Achab een makkelijke broek mee wilde nemen. Ze lieten mij zien dat hij problemen heeft met bewegen in zijn strakke jeans. Ik had daar nooit bij stil gestaan. Snel nadat ik hem ruime kleding ging aandoen begon hij met kruipen. De leidsters hadden ook na een Pikler cursus ander speelgoed gekocht en daarmee speelt Achab veel leuker.

Laila, moeder van Achab, 11 mnd.

Wat een genot om je kleinkind in alle rust te verschonen en steeds te kijken hoe ze reageert. Ze volgt mijn hand naar het doosje met doekjes en kijkt dan intensief naar het doekje. Begrijpt ze al wat er daarna gaat gebeuren? Ik denk het wel, het is fantastisch om het gevoel te hebben samen aan het verschonen te zijn! Die gulle lach als ze weer mijn ogen heeft gevonden!

(oppas) oma van Anna, 4 mnd.

© 2015 - 2024 Emmi Pikler Stichting Nederland
algemene voorwaarden
website: voorloper.com

© 2015 - 2024 Emmi Pikler Stichting Nederland | algemene voorwaarden | website: voorloper.com

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van de website geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoord