Ga naar de bovenkant van de pagina

Emmi Pikler

Stichting Nederland

  • Foto bij Verzorgen
  • Foto bij Verzorgen
  • Foto bij Verzorgen

Verzorgen

Verzorging is altijd communicatie!

... daarom zijn alle verzorgingsmomenten juist zo geschikt om met de baby in contact te zijn. De volwassene leert het kind kennen in wat het wil, prettig vindt en nodig heeft en het kind leert zichzelf en de volwassene kennen.
Tijdens deze dagelijkse, intieme momenten kan een veilige hechting ontstaan.

Actieve partner

Beschouw de baby vanaf het eerste moment als een actieve partner!
Hij kan al heel jong veel meer begrijpen dan de volwassene zou verwachten!
Als de volwassene op de signalen van de baby let, zoals mimiek, bewegingen en geluiden, leert hij zijn behoeften en ‘taal’ kennen en kan hij er gepast op reageren. Hierdoor voelt de baby zich gezien en begrepen. Hij ervaart dat hij invloed kan hebben op de manier waarop de volwassene hem verzorgt, invloed op zijn leven. Dit stimuleert zijn gevoel van eigenwaarde en autonomie. ​

Door rekening te houden met het tempo en de beweeglijkheid van de baby en te vertellen wat er met hem gaat gebeuren, kan hij zich mentaal en fysiek op alle handelingen voorbereiden (anticiperen). Later zal hij meedoen (participeren), en vervolgens is er werkelijk sprake van samenwerking tussen de volwassene en de baby (coöpereren). Dit zijn de ingrediënten voor een echte dialoog en een plezierig samenzijn.​

verder lezen...

​Op deze manier zijn luier verwisselen, aankleden en eten geven fijne momenten, iets van de volwassene en het kind samen.
Tijdens deze momenten van onverdeelde aandacht, wordt een kind ook emotioneel gevoed. Daarna kan het dan rustig gaan slapen of zelfstandig en geïnteresseerd spelen in de speciaal voor hem voorbereide omgeving.


“Door de manier van aanraken krijgt de baby belangrijke boodschappen over nabijheid, liefde en aandacht die door woorden niet zo gemakkelijk overgedragen kunnen worden.”

AnnaTardos

© 2015 - 2024 Emmi Pikler Stichting Nederland
algemene voorwaarden
website: voorloper.com

© 2015 - 2024 Emmi Pikler Stichting Nederland | algemene voorwaarden | website: voorloper.com

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van de website geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoord