Ga naar de bovenkant van de pagina

Emmi Pikler

Stichting Nederland

Pikler Publicaties


De Visie van Emmi Pikler

Foto bij De Visie van Emmi Pikler

In dit omkeer-boekje staan twee artikelen rond het thema respectvolle verzorging: ‘De handen van de volwassene’ en ‘In dialoog met de baby’, geschreven door Anna Tardos.

In de tekst ‘Het belang van de vrije activiteit van een baby voor de vorming van zijn persoonlijkheid’, beschrijven Anna Tardos en Dr. Myriam David o.a. dat de zekerheid waarmee het kind zijn bewegingen oefent meer zegt over de kwaliteit van zijn ontwikkeling dan bijvoorbeeld het tijdstip waarop het kind gaat staan of lopen. Deze visie wordt geïllustreerd aan de hand van foto's en ontwikkelingstabellen.

De indrukwekkende zwart/wit foto's in het boek zijn een kleine selectie uit het oeuvre van fotografe Marian Reismann. Zij werkte meer dan 50 jaar aan minutieuze registratie van de baby- en peuter observaties in het Pikler tehuis Lóczy.

Anna Tardos is psycholoog en oudste dochter van Emmi Pikler.
Myriam David was kinderpsychiater te Parijs.


De oorsprong van vrij spelen volgens Emmi Pikler

Foto bij De oorsprong van vrij spelen volgens Emmi Pikler

‘Een kind dat iets bereikt door zelfstandig te experimenteren verwerft een heel andere kennis dan een kind dat een kant en klare oplossing krijgt aangeboden.’

Emmi Pikler

Dit boek geef inzicht in hoe de baby zijn aangeboren nieuwsgierig- en leergierigheid inzet om zich te ontwikkelen. Het geeft in detail weer wanneer en op welke manier de baby gaat ‘spelen’; het ontdekken van de handjes, manipuleren en onderzoeken van diverse soorten objecten, ordenen, groeperen, verzamelen en bouwen. De tekst geeft suggesties welk eenvoudig materiaal past bij de diverse stadia en welke omgeving geschikt is.

Het boek geeft richting aan zowel ouders als professionals wat ze kunnen doen (en laten) om bij te dragen aan dit bijzondere en belangrijke ontwikkelingsproces van baby en peuter.

De 36 intrigerende zwart/wit foto’s zijn gemaakt door fotografe Marian Reismann. De gefascineerde en geconcentreerde uitdrukkingen op de gezichten van de spelende kinderen leert ons dat ‘spelen’ veel meer is dan zichzelf kunnen vermaken.

Prijs: €15,50


Een dag in de babygroep

Foto bij Een dag in de babygroep

Middels dit originele (studie)boek wil de auteur de onschatbare waarde van Emmi Piklers werk delen met ouders en professionals. Piklers visie wordt door haar op creatieve wijze helder en praktisch beschreven.
Het boek begint met een verhaal dat zich afspeelt in een kinderdagverblijf. De lezer volgt 8 kinderen (in de leeftijd van 5 tot 24 maanden) in hun ontwikkeling op motorisch, cognitief en sociaal gebied.

Bekende begrippen als autonomie, interactie, hechting, zelfregulatie, socialisatie, gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen worden concreet en in de dagelijkse praktijk met kinderen zichtbaar gemaakt.

Het verhaal wordt gevolgd door een meer theoretisch gedeelte waarin diverse thema’s zijn uitgewerkt, o.a.:

  • Het verloop en het belang van de zelfstandige bewegingsontwikkeling, met behulp van aantrekkelijke illustraties.
  • De invloed van de dagelijkse verzorging op de socialisatie en het gevoel van eigenwaarde.
  • De voorwaarden die nodig zijn om de eigen handjes te ontdekken tot aan het bouwen van een toren op eigen initiatief.
  • Dit boek is echt een aanrader voor iedereen die in verwondering naar het zich ontwikkelende kind wil kijken en het respectvol wil begeleiden.

Dit boek is verschenen en te bestellen bij uitgeverij SWP: https://www.swpbook.com/boeken/17/kinderopvang/2128/een-dag-in-de-babygroep


Kijk eens wat ik kan!

Foto bij Kijk eens wat ik kan!

In Kijk eens wat ik kan! leer je op een andere manier kijken naar kinderen. Een baby kan vanaf zijn geboorte al heel veel. Hij is nieuwsgierig, in staat om contact te maken en hij heeft een verlangen om te leren en zich te ontwikkelen. Kijk wat hij doet en wat hij je daarmee vertelt. Je zal versteld staan!

Dit boekje is een kennismaking met de visie van Hongaarse kinderarts en pedagoog Emmi Pikler en is onderdeel van de training De ongekende mogelijkheden van een nuljarige. Voor zowel pedagogisch medewerkers, als andere professionals die met baby’s werken en ouders, biedt dit boekje interessante inzichten.
Aan de hand van vijf thema’s met praktische aanwijzingen leer je de initiatieven van een baby beter begrijpen. Hoe komt een baby zelf tot spel en welk speelmateriaal heeft hij daarvoor nodig? Hoe bouw je een band op met een baby tijdens de verzorging? Hoe zorg je ervoor dat een baby met plezier beweegt?

Na het volgen van de training De ongekende mogelijkheden van een nuljarige zal je merken dat er meer rust is in je groep. Zo creëer je voor jezelf en voor je baby een fijne plek.

Prijs: €15,00


Publicaties geïnspireerd op de ideeën van Emmi Pikler


Zelf spelen & ontdekken

Foto bij Zelf spelen & ontdekken

Dit boek wil je met veel foto’s, praktische tips en achtergrondinformatie inspireren om een baby of dreumes de tijd en ruimte te geven voor zelf spelen en ontdekken. Een boeiend boek voor ouders, dat ook interessant is voor gastouders en kinderopvang, opa’s en oma’s. Kortom voor iedereen die wil genieten van een jong kind dat zelf kan spelen en zelfstandig ontdekken.
Pikler pedagoog Helen Janssen was het creatieve brein achter de vorm en inhoud van dit boek. Pikler pedagoog Jantine Peters leverde een bijdrage aan de teksten.

Door de afmetingen (30x21,5x1,3 cm) en de stevige kaft heeft dit boek een prachtige en luxe uitstraling. Dit boek is een prachtig boek vol schitterende foto’s. De theorie is duidelijk, liefdevol en heel praktijkgericht geschreven! Het boek geeft aan het eind een enorm handig en praktisch overzicht van spelmateriaal passend bij iedere ontwikkelingsfase. Een echte aanrader voor iedereen die baby’s en dreumesen begeleidt in hun spelontwikkeling.
Christine ten Kate, Recensie Vakblad Kinderopvang

Dit boek kost € 29,-- (96 pagina’s full-color) en is te bestellen via de website https://www.zelfspelen-ontdekken.nl/product/inspiratieboek-ik-kan-goed-zelf-spelen.


Vol vertrouwen

Foto bij Vol vertrouwen

De kracht van dit boek schuilt in de combinatie van praktische theorie met concrete voor-beelden, inspirerende foto’s en nuttige tips. Vanuit vijf herkenbare thema’s maak je stap voor stap kennis met de Piklervisie. Ieder thema sluit af met een serie verwerkingsopdrachten.

De auteurs richten zich met Vol Vertrouwen op pedagogisch medewerkers in de kinderopvang werkzaam met jonge kinderen (1-4 jaar), maar ook ouders, gastouders en grootouders van een dreumes of peuter kunnen inspiratie opdoen.
Jantine Peters en Jeanine Mulder zijn beiden Piklerpedagoog en hebben jarenlange praktijk-ervaring in de kinderopvang. Zij hebben tevens de gelijknamige training ‘Vol vertrouwen’ ontwikkeld.

De auteurs hebben in dit boek de Piklervisie op een verrassende en begrijpelijke manier uitgewerkt voor kinderen van 1-4 jaar.
Dit boek biedt handvatten, die jouw werk als pedagogisch medewerker prettig en zinvol maken en het leven voor kinderen overzichtelijk en plezierig.

Sjoukje Borbély-van der Spek
klinisch kinderpsycholoog en orthopedagoog
(van 1969-1982 werkzaam in het Pikler-tehuis)

Dit boek is verschenen en te bestellen bij uitgeverij SWP à € 24,90 | 176 pagina’s

https://www.swpbook.com/boeken/17/kinderopvang/2339/vol-vertrouwen

Ook verkrijgbaar in de (online) boekhandel.


Publicaties die wij zeer de moeite van het lezen waard vinden


1, 2, 3… de peuterjaren

Foto bij 1, 2, 3… de peuterjaren

Aan de hand van concrete voorvallen uit de dagelijkse praktijk van het Santa Cruz peuterdagverblijf beschrijft Irene Van der Zande in dit boek verschillende thema´s; zoals koppigheid, grenzen opzoeken, keuzes maken, eten, slapen en emoties. Alles vanuit de overtuiging dat wat jonge kinderen tijdens hun peuterjaren over zichzelf leren effect zal hebben op de rest van hun leven.

De kinderarts Emmi Pikler opent ons de ogen voor het belangrijkste aspect voor die omstandigheden: respect. Zowel in haar werk met ouders als in een kindertehuis voor baby´s en peuters gaf zij haar visie van respectvol omgaan met kinderen vorm.

Hoewel de meeste voorbeelden in dit boek zich afspelen in de kinderopvang, vormt dit boek voor ouders een heldere ondersteuning in het begeleiden en het genieten van hun peuter.

"Praten over respect voor jonge kinderen is makkelijk, maar doen is wat anders. Bijna gedachteloos tillen we peuters op om hem ergens anders weer neer te zetten. Met de beste bedoelingen en een vriendelijke glimlach spelen we de baas over kleine kinderen. Dit boekje leert ons hoe het anders kan."

Elly Singer

Dit boek is te bestellen bij uitgeverij SWP à € 21,00

https://www.swpbook.com/boek/2216/1-2-3-de-peuterjaren


Je winkelmandje is nog leeg.

© 2015 - 2024 Emmi Pikler Stichting Nederland
algemene voorwaarden
website: voorloper.com

© 2015 - 2024 Emmi Pikler Stichting Nederland | algemene voorwaarden | website: voorloper.com

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van de website geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoord