Ga naar de bovenkant van de pagina

Emmi Pikler

Stichting Nederland

1, 2, 3… de peuterjaren

Foto bij 1, 2, 3… de peuterjaren

Aan de hand van concrete voorvallen uit de dagelijkse praktijk van het Santa Cruz peuterdagverblijf beschrijft Irene Van der Zande in dit boek verschillende thema´s; zoals koppigheid, grenzen opzoeken, keuzes maken, eten, slapen en emoties. Alles vanuit de overtuiging dat wat jonge kinderen tijdens hun peuterjaren over zichzelf leren effect zal hebben op de rest van hun leven.

De kinderarts Emmi Pikler opent ons de ogen voor het belangrijkste aspect voor die omstandigheden: respect. Zowel in haar werk met ouders als in een kindertehuis voor baby´s en peuters gaf zij haar visie van respectvol omgaan met kinderen vorm.

Hoewel de meeste voorbeelden in dit boek zich afspelen in de kinderopvang, vormt dit boek voor ouders een heldere ondersteuning in het begeleiden en het genieten van hun peuter.

"Praten over respect voor jonge kinderen is makkelijk, maar doen is wat anders. Bijna gedachteloos tillen we peuters op om hem ergens anders weer neer te zetten. Met de beste bedoelingen en een vriendelijke glimlach spelen we de baas over kleine kinderen. Dit boekje leert ons hoe het anders kan."

Elly Singer


De Visie van Emmi Pikler

Foto bij De Visie van Emmi Pikler

In dit omkeer-boekje staan twee artikelen rond het thema respectvolle verzorging: ‘De handen van de volwassene’ en ‘In dialoog met de baby’, geschreven door Anna Tardos.

In de tekst ‘Het belang van de vrije activiteit van een baby voor de vorming van zijn persoonlijkheid’, beschrijven Anna Tardos en Dr. Myriam David o.a. dat de zekerheid waarmee het kind zijn bewegingen oefent meer zegt over de kwaliteit van zijn ontwikkeling dan bijvoorbeeld het tijdstip waarop het kind gaat staan of lopen. Deze visie wordt geïllustreerd aan de hand van foto's en ontwikkelingstabellen.

De indrukwekkende zwart/wit foto's in het boek zijn een kleine selectie uit het oeuvre van fotografe Marian Reismann. Zij werkte meer dan 50 jaar aan minutieuze registratie van de baby- en peuter observaties in het Pikler tehuis Lóczy.

Anna Tardos is psycholoog en oudste dochter van Emmi Pikler.
Myriam David was kinderpsychiater te Parijs.


De oorsprong van vrij spelen volgens Emmi Pikler

Foto bij De oorsprong van vrij spelen volgens Emmi Pikler

‘Een kind dat iets bereikt door zelfstandig te experimenteren verwerft een heel andere kennis dan een kind dat een kant en klare oplossing krijgt aangeboden.’

Emmi Pikler

Dit boek geef inzicht in hoe de baby zijn aangeboren nieuwsgierig- en leergierigheid inzet om zich te ontwikkelen. Het geeft in detail weer wanneer en op welke manier de baby gaat ‘spelen’; het ontdekken van de handjes, manipuleren en onderzoeken van diverse soorten objecten, ordenen, groeperen, verzamelen en bouwen. De tekst geeft suggesties welk eenvoudig materiaal past bij de diverse stadia en welke omgeving geschikt is.

Het boek geeft richting aan zowel ouders als professionals wat ze kunnen doen (en laten) om bij te dragen aan dit bijzondere en belangrijke ontwikkelingsproces van baby en peuter.

De 36 intrigerende zwart/wit foto’s zijn gemaakt door fotografe Marian Reismann. De gefascineerde en geconcentreerde uitdrukkingen op de gezichten van de spelende kinderen leert ons dat ‘spelen’ veel meer is dan zichzelf kunnen vermaken.


Je winkelmandje is nog leeg.

© 2015 - 2018 Emmi Pikler Stichting Nederland
website: voorloper.com

© 2015 - 2018 Emmi Pikler Stichting Nederland | website: voorloper.com

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van de website geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoord